Ahmet Hikmet Müftüoğlu Kimdir? Biyografisi, Hayatı, Eserleri

Biyografi

Ahmet Hikmet Müftüoğlu Kimdir? Biyografi.Ahmet Hikmet Müftüoğlu Kimdir? Hayatı, biyografisi, eserleri, kişiliği, kitapları, romanları hakkında bilgiler.

Yaşlar kurur, iniltiler durur, çukurlar dolar, yangınlar söner, mezarlar çöker, viraneler şenlenir; her şey bitti sayılır. Yalnız kitapların arasında hareketsiz duran barut tozlarına benzeyen yazılar, hatıralar kalır.

Ahmet Hiket Müftüoğlu’nun Hayatı, Biyografisi (1870 – 1927)

Servet-i Fünun’la Milli Edebiyat dönemlerimizin Türkçülük ve halkçılık ike çalışan bir yazarı. İstanbul’da doğdu (3 Haziran). Aksaray ve Soğukçeşme Rüştiyelerinden sonra Galatasaray Lisesi’ni bitirdi (1888). Marsilya, Pire, Poti ve Kerç konsolos katipliği ve konsoluklarında; Ankara hükümeti devrinde Hariciye vekaleti umum müdürlüklerinde, müsteşarlığında, Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmenliğinde bulundu (1889 – 1909); Darülfunun’da Alman ve Fransız Edebiyat okuttu (1910 – 1912). Komisyon başkanlıkları görevleriyle Peşte, Viyana, Berlin şehirlerine gitti. Hariciye müsteşarlığı sıralarında, İstanbul’da öldü (19 Mayıs).

Ahmet Hikmet Müftüoğlu Edebi kişiliği, edebiyatı, dili, üslubu, anlatış biçimi

Ahmet Hikmet; Türkçülük ülküsüne bağlı olmakla beraber, yazıları süslü, terkipli, şairane tasvirlerle doludur. İlk eserlerinde Servet-i Fünun üslup özellikleri, milli akıma bağlı olanlarda arı Türkçeciliğe varan bir sadelik görülür. Batı taklitçiliğine kozmopolit anlayışa karşı, Türklük ülküsünü savunur. Konularında ulusal bir renklilik vardır. Makale, monolog, mensure, hikaye ve roman türlerinde yazmıştır.

Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun Eserleri, kitapları, romanları

Haristan ve Gülistan: Servet-i Fünun döneminde yazdığı mensurelerle hikayelerinin toplandığı kitabıdır (1901).

Çağlayanlar: Meşrutiyetten sonra, milli akıma bağlı kalarak sade bir dille yazdığı hikayelerinden olulan kitabı (1922).

Gönül Hanım romanı ise gazete yapraklarında tefrika olarak kalmıştır.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör