Ahmet Rasim Kimdir? Biyografisi, Hayatı, Eserleri, Kişiliği

Biyografi

Ahmet Rasim kimdir? Ahmet Rasim’in hayatı, biyografisi, eserleri, edebi kişiliği, fıkra türündeki eserleri, anıları, en önemli eserleri hakkında bilgiler.

Ahmet Rasim (1864 – 1932)

Servet-i Fünûn çağlarında yetişen gazeteci yazar. İstanbul’da doğdu. Kıbrıslı posta memuru Bahaeddin Efendi’nin oğludur. Babası o daha doğmadan annesinden ayrıldığı için, çocukluğu annesinin yanında yoksullukla geçti. Maha – lle okullarından sonra girdiği Darüşşafaka’yı birincilikle bitirdi (1883). Posta-Telgraf Nazırlığı fen kalemine memur oldu. Okul sıralarında heves ettiği yazı hayatına atıldı. Sırasıyla Geride-i Havadis ve Tercüman-ı Hakikat (1885 – 1886), İkdam (1894), Malûmat (1895), Sabah, Tasvir-i Efkar, Yenigün, Akşam, Zaman, Vakit, Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. İstanbul Milletvekili oldu. (1927 – 1932). İstanbul’da Heybeliada’Da öldü (21 Eylül).

 

Ahmet Rasim’in Edebi kişiliği, Edebiyatı, dili, üslubu, anlatış biçimi

Ahmet Rasim'in Hayatı ve Eserleri
Ahmet Rasim’in Hayatı ve Eserleri

Ahmet Rasim; günlük oalyları kesin çizgilerle karikatürize eden, kıvrak, çekici üslubuyla geniş bir ilgi uyandırmıştı. Türk basınının en sürekli yazan büyük gazetecilerinden sayılır; namuslu gazeteci tipinin önde gelen örneklerindendir. Yazıcılık gücünün dinamosu, arasında bulunduğu her sınıf halkın yaşayışlarını, inançlarını, görenek ve geleneklerini çok iyi bilip tasvir ettiği kişilieri, şiveleri, argoları, kılık kıyafet ve tüm incelikleriyle yansıtmasındandır. İstanbul folkloruna ait bilgisi çok geniş, dış gözlemi çok kuvvetlidir. İstanbul ağzını, konuşma dilini yazılarına temel almakla; kısa, canlı, hareketlik cümleleriyle nesrimizin gelişmesindeki etkisi büyüktür. Yazılarındaki başlıca ilke şudur: Okuyucuya fayda temin etmek; orta seviyeleri memnun edecek açık seçiklik, makul olmak ve düşündürücülük. Romanlarında fıkra ve anılarındaki ustalık görülmez. Ahmet Rasim en çok makale, fıkra, gezi, anı, şiir, tarih, hikaye ve roman türlerinde yazmış, yüz kırkı bulan, küçüklü büyüklü eserler bırakmıştır.

Muharrir de bir insandır. O da edepsiz, ahlaksız, dolandırıcı, hırsız, şu bu olabilir. Bu bir şahsi namus meselesidir. Fakat bir de kalem namusu diye bir şey vardır ki, o olmadı mı dünyanın en büyük edibi olsa çekiver kuyruğunu.

Ahmet Rasim’in eserleri, hikayeleri, romanları, fıkraları, anılarımakaleleri, gezi, şiirleri:

Fıkra ve anı kitapları: Gecelerim (1894), Romanya Mektupları (1910), Şehir Mektupları (4 cilt, 1910 – 1911), Eşkal-i Zaman (1918), Fuhş-i Atik (2 cilt, 1922), Muharrir, Şair, Edip (1924),

Çocukluk ve okul hayatını anlatan Falaka (1927),

Tarih alanındaki ünlü eserş Resimli ve Haritalı Osmanlı Tarihi (4 cilt, 1910-1912),

Makalelerinin toplandığı kitap Muharrir Bu ya (1927),

Ayrıca alfabe, okuma kitabı, dilbilgisi, aritmetik, sağlık bilgisi, elektrik, medeniyet tarihi gibi çeşitli eserlerinin yanısıra henüz kitap haline getirilmemiş şiirleri de vardır. Alaturka musimizin bugün hala dillerde dolaşan birçok şarkının güfte ve bestesi onundur.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör