Aile Hekimi Rapor Veriyor mu? Kaç Gün Rapor Verebilir?

aile hekimi rapor veriyor mu
Sağlık Köşesi

Aile hekimliği rapor veriyor mu? Aile hekiminden rapor alabilir miyiz? Aile hekiminden kaç gün rapor alınabiliyor? Aile hekiminiz sizlere rapor verebilir mi? Bu içeriğimizde aile hekimi rapor veriyor mu, vermiyor mu? Veriyorsa kaç gün rapor verebilir onu açıkladık.

Memurlar aile hekiminden rapor alabiliyor mu? İşveren aile hekimi raporunu kabul eder mi?

Evet ister memur ister özel sektör olsun aile hekimi tarafından rapor alınabilmekte ve bu raporlar işveren tarafından kabul edilmek zorundadır.

Kanunlarda belirtildiği üzere tek seferde 20 gün üzeri raporlar sağlık kurullarınca heyet raporu ile verilmektedir.

Aile Hekimi Kaç Gün Rapor Verebilir?

aile hekimi kac gun rapor verebilir
Aile Hekimi Kaç Gün Rapor Verebilir?

Aile hekimleri ise tek seferde en fazla 10 gün rapor verebilirler. Bu süre kontrol muayenesiyle birlikte 20 güne kadar çıkarılabilmektedir. İlgili durum kanunda şöyledir:

“Ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.”

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39. maddesine göre:

Yukarıda mevzuatla belirtilmiş olan duruma göre aile hekimi tek seferde 10 güne kadar rapor verebilmekte ve istirahat sonrası için kontrol muayenesini raporda belirtmiş ise bu süre 20 güne kadar uzayabilir. Yirmi günü aşacak sağlık raporlarının sağlık kurullarınca verilmesi gerekiyor.

İşveren aile hekimi tarafından verilmiş olan sağlık raporunu kabul etmek zorundadır. Raporu geçersiz sayma, işçisini farklı hastanelere, kurullara yönlendirme gibi bir yetkisi, hakkı yoktur.

Koronavirüs sebebiyle yukarıda belirtilen yasal mevzuatta bir değişiklik yapılarak aile hekiminin tek seferde verebileceği sağlık raporu 14 güne çıkarılmıştır.

Selçuk, “Yurt dışından gelen vatandaşlara, Z03.8 ve Z03.9 (hastalık şüphesi) tanıları halinde tek hekim tarafından 14 güne kadar istirahat, iş göremezlik raporu verilebilecek ve iş göremezlik ödeneği SGK tarafından karşılanacak” ifadelerini kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, böylelikle tek hekim tarafından tek seferde 10 gün verilebilen rapor süresinin 14’e yükseltildiğini aktardı.

Aile Hekimi Yılda En Fazla Kaç Gün Rapor Verebilir?

Aile hekimi aynı kişiye yılda 40 güne kadar rapor yazabilmektedir. Bu durum devlet memurları kanununda belirtilmektedir. 40 günü aşan raporlarda heyet raporuna gidilmesi gerekiyor. Heyet raporu da yılda 6 ay kadar alınabilmekte bu durum kanunla belirtilmiş özel durumlarla artırılabilmektedir.

Toparlayacak olursak…

Aile hekimi rapor verebilir mi?

Evet aile hekimleri rapor verebilmektedir.

Aile hekimleri en fazla kaç gün rapor verebiliyor?

Aile hekimleri tek seferde 10 güne kadar rapor verebilir. Raporda muayene kontrolü belirtmişse bu süre 20 güne çıkabilmektedir. Koronavirüs sebebiyle tek seferde verilebilen sağlık raporu 14 güne çıkarılmıştır.

Aile hekimi memura rapor verebilir mi?

Evet, aile hekimleri memura rapor verebilir.

Aile hekimi iş kazası raporu verebilir mi?

Evet verebilir. Yatakta tedavi gerektirmeyen durumlarda aile hekimi rapor verebilmektedir.

Aile hekimi ilaç raporu verebilir mi?

Sağlık ocaklarından ya da aile hekiminden ilaç raporu verilmemektedir. Aile hekimleri, sağlık ocakları raporunuz doğrultusunda size reçete yazabilirler.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör