Atatürk’ün Yazdığı Kitaplar

Biyografi

Atatürk’ün yazdığı kitaplar hangileridir? Atatürk hangi kitapları yazmıştır? Atatürk hangi tarihte hangi kitabı yazmıştır? Atatürk’ün yazdığı kitapların tarihleri ile birlikte kitapların türleri, konuları hakkında temel bilgileri burada bulabilirsiniz. Nutuk’un konusu, tarihi en çok merak edilen ve aranılanların başında gelse de diğer kitapların da araması bir haliyle geniştir. Genel anlamda bakıldığında birbirinden farklı konularda geleceğe yönelik eserlere imza attığını görmekteyiz. 1936 yılının sonunda yazdığı Geometri eseri ise isimsiz olarak yayınlanmıştır. Birçok geometri teriminin Türkçe karşılıklarına yer vermiştir. Atatürk’ün kitaplarının kronolojik sıralaması ve içerikleri. Atatürk hangi kitapları yazmıştır? Atatürk’ün sırasıyla yazdığı kitaplar ve eserlerinin türleri hakkında bilgiler. Diğer eserleriyle ilgili özet içerikler, ne anlattıkları hakkında bilgileri sizler için derledik.

Atatürk’ün yazdığı kitaplar

Atatürk’ün yazdığı kitaplar
  1. Takımın Muharebe Tâlimi, Selanik Asır Matbaası, Selanik, 1908 (Almancadan çeviri).
  2. Cumalı Ordugâhı – Süvâri: Bölük, Alay, Liva Tâlim ve Manevraları, Selanik, 1909.
  3. Ta’biye ve Tatbîkat Seyahati, Selanik Askeri Matbaası, 1911.
  4. Bölüğün Muharebe Tâlimi, 1912 (Almancadan çeviri).
  5. Ta’biye Mes’elesinin Halli ve Emirlerin Sûret-i Tahrîrine Dâir Nasâyih, Edirne Sanayi Mektebi Matbaası, 1916.
  6. Zâbit ve Kumandan ile Hasb-ı Hâl, Minber Matbaası, 1918.
  7. Karlsbad Hatıraları (1918 Temmuz ayını kapsar – günlük)
  8. Nutuk, Türk Tayyare Cemiyeti, Ankara, 1927.
  9. Vatandaş için Medeni Bilgiler, Milliyet Matbaası, İstanbul, 1930.
  10. Geometri, 1937.

[adinserter block=”8″]

Kitapları dışında anı, demeç, rapor, mektup türlerindeki esleri de bulunmaktadır.

  1. Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, 
  2. Arıburnu Muharebeleri Raporu
  3. Atatürk’ten Mektuplar

Atatürk’ün sırasıyla gittiği okulları, tarihlerini ve şehirlerini buradan okuyabilirsiniz.

Atatürk’ün yazdığı kitaplar ve konuları:

Takımın Muharebe Talimi

Takımın muhabere eğitimi kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi.

Eser 1908 yılında yazılmıştır. Mustafa Kemal, kitabın giriş bölümünde, eserin Türkçeye çevrilmesine duyulan ihtiyaç ve bundan sağlanacak faydaları uzun bir ön söz hâlinde açıklamış, örnekler vermiştir. Mustafa Kemal; çevirisini ön sözünde de değindiği gibi, elde mevcut talimnameleri günün şartlarına göre yeterli görmüyordu. Bu sebeple lüzumuna inandığı yabancı eserlerden tercümelerine öncelikle ve özellikle muharebenin sonucunu tayin etmede büyük rolü bulunan ve en küçük taktik birlik olan takımdan başlamıştır. Ön sözünün üst kısmında yer alan şu veciz cümle bunun en doğru kanıtıdır: .

« Muharebede komuta ve ateş idaresinde en küçük birlik kural olarak takımdır. »

Kitabın özü; seferi tam mevcutlu bir takımın değişik hava şartları ve çeşitli arazide, basit bir mesele içinde muharebe yöntemlerinin uygulaması, avcı hattı teşkiliyle bir avcı hattının ateş muharebesi üzerinde toplanmaktadır.

[adinserter block=”7″]


Cumalı Ordugâhı

Cumalı Ordugâhı kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi. 

Cumalı Ordugâhı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlı ordusunun 1909’da Makedonya bölgesinde yaptığı tatbikatlar ile ilgili gözlemlerini yazdığı notlardan derlediği kitaptır.


Ta’biye ve Tatbîkat Seyahati

Taktik ve Tatbikat Gezisi kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi. 

Bilinen adıyla Taktik ve Tatbikat Gezisi olan bu eser Mustafa Kemal, subayların arazide yetiştirilmesini amaçlayan tatbikatların önemini vurgulayan bu eserini, 1911 yılında 5’nci Kolordu Harekat Şube Müdürü iken yazmıştır. Bu eserde, KIRMIZI ve MAVİ roldeki muharebe birliklerinin SELANİK-KILKIŞ arasında yaptıkları savunma ve taarruz uygulamalarının değerlendirmesini yapmıştır. Bu eserinde Mustafa Kemal, bir muharebeyi sevk ve idarede belirli kuralların olmadığını vurgulaması yanında, Komutanın nitelikleri üzerinde durmuştur.


Bölüğün Muharebe Tâlimi

Cumalı Ordugâhı kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi.  Berlin Askeri Akademisi eski müdürlerinden Alman Generali LITZMANN’ın “Bölük Muharebe Eğitimi” adlı eser, Kurmay Ön Yüzbaşı Mustafa KEMAL’in aradığı şartları taşıyordu. Mustafa Kemal’in tercüme ettiği küçük birlik komutanlarının sevk ve idare bilgilerini arttırmaya yönelik bu eser, “meskun yerlerde muharebe”, “savunma” ve “taarruz” konularını kapsamaktadır.


Ta’biye Mes’elesinin Halli ve Emirlerin Sûret-i Tahrîrine Dâir Nasâyih

(Taktik Meselesinin Çözümü ve Emirlerin Yazılmasına İlişkin Öğütler)

Taktik Meselesinin Çözümü ve Emirlerin Yazılmasına İlişkin Öğütler kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi.  Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik özellikleri onun öğrencilik yıllarından itibaren elde ettiği kazanımlar ile ortaya çıkmıştır. Okuduğu kitaplar ve yazdığı eserlerde bunu görmek mümkündür. Özellikle askerî konularda yazdığı eserler onun liderlik vasıflarının en belirgin göstergeleridir. Bu eserler incelendiğinde, kendisinin her alanda sahip olduğu ve uygulamalarına yansıttığı temel değerleri görüyoruz. Onun, 1916 yılında kaleme aldığı “Taktik Meselenin Çözümü ve Emirlerin Yazılmasına dair öğütler” adlı eser de bunlardan bir tanesidir. Eserde onun olaylara yaklaşımı, tahlili ve nasıl sonuca vardığını görmekteyiz. Lider bir kişide bulunan ve eserde ortaya konulan bir çok özellik Onun kişiliğine etki etmiş ve ileriki yıllarda gerek askerî ve gerekse siyasi hayatına yansımıştır.


Zabit ve Kumandan ile Hasbihal

Zabit ve Kumandan ile Hasbihal kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi. 

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yazıp yayınladığı kitapların kalınlık yönünden en ufaklarından biri olan “Zabit ve Kumandan ile Hasbihal” bir göndermeye karşılık olarak hasbihal biçiminde kaleme alınmıştır. Kitap, Erkanı Harbiye Binbaşısı Mehmet Nuri Bey (Nuri CONKER)’in Balkan Savaşları sonunda 1’inci Tümen arkadaşlarına verdiği konferansların bir araya gelmesinden oluşan “Zabit ve Kumandan” isimli eserine, Bulgaristan’daki Türk Ataşemiliteri Kur.Yb. Mustafa Kemal’in 1914 yılında verdiği cevabıdır.

Balkan savaşı ile 1’inci Dünya Savaşı öncesindeki durumu içeren her iki eser de, tek bir kitap halinde birleştirilmiş olarak bulunmaktadır. ATATÜRK’ün yazdığı kitabı özetleyebilmek için öncelikle Nuri CONKER’in ne yazdığını bilmek gerekir.

[adinserter block=”5″]


Nutuk

Nutuk kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi. 

Nutuk, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. 1930 yılında yazılmıştır.

Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir. Bazı sayfalarda açıkça belirttiği “sonraki yıllarda durumun kolay ve açıkça değerlendirilmesi için bu kadar ayrıntıya yer verilmiştir” sözü ile Atatürk ileri görüşlülüğünü bir kere daha ortaya koymuştur.

Aynı zamanda bu kitap, şu an Türkiye’de okutulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin ders ve çalışma kitaplarının hazırlamasında en büyük rolü oynamıştır. Bu kitap Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919’dan, Cumhuriyet sonrası inkılap dönemine kadarki (1927) zaman diliminde olan olayları anlatmaktadır.


Medeni Bilgiler

Medeni Bilgiler kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi.  Vatandaş için Medeni Bilgiler, Medeni Bilgiler veya Yurttaşlık Bilgileri, Afet İnan’ın yazdığı, 1931 yılında yayımlanan yurttaşlık bilgisi kitabı. Yayımı iki cilt halinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi olarak çok önem verdiği yurttaşlık bilgisi dersiyle ilgili bu kitabın yayımlanması için İsmet Paşa’ya talimat vermesiyle gerçekleşti. Talim ve Terbiye Dairesinin 7.9.1931 tarih ve 2197 sayılı kararı doğrultusunda ortaokullarda ve liselerde ders kitabı olarak okutuldu.

Birinci cildinin çoğunluğu Atatürk’ün 1929-30 yıllarında kendi yazdığı ve Afet İnan’a yazdırdığı el yazısı notlardan oluşur. Kitap, o yıllarda yurt bilgisine ilişkin çeviri, çeşitli notlar, Atatürk’ün, Tevfik Bıyıklıoğlu’nun ve Afet İnan’ın el yazılarıyla tutulmuş notlar, daktilo edildikten sonraki notlardan oluşmuştur. 1930 yılında yazılmıştır.


Geometri

Atatürk Geometri kitap konusu, içeriği, yayımlanma tarihi. 

Geometri, Atatürk tarafından ilk defa Türkçe geometri terimleri kullanılarak 1936 yılının sonunda yazılmış olan 44 sayfalık kitap. Kitabın yazarının Atatürk olduğu kitapta belirtilmemiş; kapağında sadece “Geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz olarak Kültür Bakanlığınca neşredilmiştir” şeklinde bir not düşülmüştür.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör