En Uzun Süre Yaşayan Hayvanlar Kaç Sene Yaşıyor?

en uzun sure yasayan hayvanlar
Hayvanlar Dünyası

Çoğunlukla hayvan ömrü insan ömrünün altındadır ama bazı hayvanlar var ki insan ömrünün çok üstünde bir ömür sürüyor. Hayvanlar aleminde en uzun süre yaşayan hayvanlar hangileri? Yaşam süresi en uzun olandan başlayarak en uzun süre yaşayan hayvanlara bir göz atalım. Dünyanın en uzun ömürlü hayvanları ve yaşam süreleri.

En Uzun Ömürlü Hayvanlar

1. Grönland Köpekbalığı

gronland kopekbaligi omru
gronland kopekbaligi omru

En uzun ömürlü hayvanlar listemizde sırayı grönland köpek balıkları alıyor. Grönland köpekbalığı, 400 yaşına kadar yaşayabilmiş bir örneği bulunmasına rağmen 200 yaşına ulaşabilir – bu da onu dünyadaki en eski omurgalı yapar. Çok uzun süre yaşarlar çünkü çok yavaş büyürler. Yılda yaklaşık 1 cm büyürler ve yaklaşık 100 yaşında olgunlaşırlar, çocukluğun tadını uzun bir süre çıkarıyorlar diyebiliriz!

2. Geoduck Deniz Tarağı

Geoduck Deniz Taragi
Geoduck Deniz Taragi

En uzun süre yaşayan hayvanlar sıralamasında 2. sırada geoduck deniz tarağını görüyoruz. Bu büyük boyutlu tuzlu su istiridyelerinin 165 yıldan uzun süredir yaşadığı bilinmektedir . Geoducklar , yaşamlarının ilk yıllarında hızlı bir büyüme yaşar ve ilk dört yılda yılda ortalama 2,5 cm fazla büyür. Uzun “boyunları” veya sifonları ile karakterize edilen bir geoduk gövdesi, 7,5 cmden fazla uzunluğa ulaşabilirken, kabuk tipik olarak 20 cmden uzun değildir. Geoducklar, California’dan Alaska’ya kadar Pasifik Kuzeybatısına özgüdür.

3. Tuatara

tuatara
tuatara

Tuatara, yaklaşık 200 milyon yıl önce gelişen bir organizma olan Sphenodontia’nın hayatta kalan tek üyeleridir . Esasen yaşayan fosillerdir . Tuatara, bazı üyeleri 100 yıldan fazla yaşadığı, dünyadaki en uzun ömürlü omurgalılar arasındadır . Sadece Yeni Zelanda’da bulunan tuataralar, 10 ila 20 yıl sonra cinsel olgunluğa ulaşır ve 35 ila 40 yaşına kadar büyümeye devam eder.

4. Lamellibrachia Tüp Solucanı

Lamellibrachia tup solucani
Lamellibrachia tup solucani

Bu renkli derin deniz canlıları, 170-250 yıl arasında yaşadığı bilinen tüp kurtlarıdır ( Lamellibrachia luymesi ) . Bu vestimentiferan tüp kurtları, okyanus tabanındaki hidrokarbon soğuk sızıntı delikleri boyunca yaşarlar. Lamellibrachia, kanatlı yaratıklar arasında benzersizdir çünkü ömrü boyunca 15 cmden fazla bir uzunluğa kadar yavaş yavaş büyür. Bu canlı Atlantik Okyanusu’nda, özellikle Meksika Körfezi havzasının sığ kısımlarında bulunur.

5. Kızıl Deniz Kestanesi

kizil deniz kestanesi
kizil deniz kestanesi

Kızıl deniz kestanesinin ( Strongylocentrotus franciscanus) 100 ila 200 yıl arasında bir yaşam süresi vardır . Yalnızca Pasifik Okyanusu’nda, özellikle Kuzey Amerika’nın Batı Kıyısı ve Japonya’nın kuzey kıyılarında bulunan kızıl deniz kestanesi sığ, bazen kayalık sularda yaşar. Kızıl deniz kestanesi, aşırı dalgalı alanlardan kaçınır ve dikenlerini ayaklık olarak kullanarak okyanus tabanı boyunca sürünürler .

6. Grönland Balinası

gronland balinasi
gronland balinasi

Arktik balinası olarak da bilinen pruva başı, dünyadaki en uzun yaşayan memelidir. Yakalanan balinaların ortalama yaşı 60 ila 70’tir; bununla birlikte, etlerinde hâlâ bulunan eski fildişi mızraklarla keşfedilen balinaların incelemeleri, en az 100 yıllık tahmini yaşam süreleri ile sonuçlandı . Bu canlılar, kuzey Atlantik ve kuzey Pasifik’in daha soğuk sularında bulunur.

7. Koi Balığı

koi baligi
koi baligi

Koi, sazanların süslü, evcilleştirilmiş bir çeşididir. Ortalama 40 yıllık bir ömre sahipken, bilinen en eski koi 200 yıldan fazla yaşamıştır. Koi, 3 7,5 cm uzunluğa kadar büyüyebilir ve Hazar Denizi’nin tatlı sularında yaşar. Vahşi popülasyonlar Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya’da bulunabilir. Koi, yapay kaya havuzlarında ve dekoratif havuzlarda da yaygındır.

8. Tosbağa

tosbaga
tosbaga

Ortalama 177 yıllık yaşam süresiyle kaplumbağalar, dünyadaki en uzun yaşayan omurgalılardan biri olarak kabul edilir. Bilinen en eski temsilcilerinden biri, 2006 yılında 175 yaşında merhum Steve Irwin’e ait bir hayvanat bahçesinde kalp yetmezliğinden ölen bir Galapagos kaplumbağası olan Harriet’ti. Harriet, Darwin’in HMS Beagle’daki destansı yolculuğunun yaşayan son temsilcisi olarak kabul edildi.

9. Okyanus Quahog

Okyanus Quahog
Okyanus Quahog

Okyanus quahog ( Arctica islandica ), 200 yıl yaşayabilen çift ​​kabuklu bir yumuşakçadır . Quahog’un vanalarında oluşan yaş işaretleri ile ölçülen yaşla birlikte 100 yıllık yaşadıkları yaygın bir gözlemdir. Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarından İzlanda’ya, Shetland Adaları’na ve İspanya’nın Cadiz kentine uzanan bir habitat ile okyanus quahog geniş bir yelpazeye sahiptir. Okyanus quahogları mikroskobik alglerle beslenmek için kendilerini okyanus tabanına gömerler.

10. Antarktika Süngeri

antarktika sungeri
antarktika sungeri

Antarktika süngerleri, uzun ömürleri için çevrelerine teşekkür edebilirler. 300’ün üzerinde bulunan bu süngerler, aşırı soğuk havalarda yaklaşık 100 ila 1980 metreye kadar su altında yaşarlar . Bu aşırı ortam, büyüme hızlarını ve diğer biyolojik süreçleri yavaşlatır ve bu da dikkate değer bir ömür sağlar. 2002 yılında yapılan bir araştırmada Antarktika sünger türü olan, Anoxycalyx joubini, potansiyel olarak olağanüstü bir şekilte 15.000 yıl yaşayabileceği hesaplandı. Aynı çalışma, Anoxycalyx joubini kadar derin sularda yaşamayan Cinachyra antarctica’nın 1.550 yıla kadar yaşayabileceğini belirledi.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör