Fenotip – Genotip Nedir? Farkları – Örnekler

fenotip genotip nedir
Biyoloji

Fenotip nedir? Genotip nedir? Fenotip ve genotip arasındaki farklar nelerdir? Fenotipin özellikleri neler? Genotip özellikleri.

Genotip ve fenotip, biyoloji genetik biliminde var olan iki temel terimdir. İki terim genellikle aynı organizmayı tanımlamak için aynı anda kullanılır, ancak genotip ve fenotip arasında farklar vardır:

  • Bir organizmanın genotipi, DNA’sında belirli bir özellikten sorumlu genler kümesidir.
  • Bir organizmanın fenotipi, bu genlerin fiziksel (gözlemlenebilen) ifadesidir.

Örneğin, neredeyse aynı görünen iki fare farklı genotiplere sahip olabilir. Ancak, görünürde farklı özelliklere sahiplerse – örneğin, birinin beyaz kürkü ve diğerinin siyah kürkü varsa – o zaman farklı fenotipleri vardır.

Herhangi bir organizma, hem genetik hem de çevrenin bir yan ürünüdür. Bunu tam olarak anlayabilmek için öncelikle bazı genetik alanına giren terimleri ve kavramları bilmemiz gerekiyor. Bu yazımızda fenotip ve genotipin ne olduğunu açıkladık.

Fenotip

Fenotipi etkileyebilecek çevresel faktörler arasında beslenme, sıcaklık, nem ve stres yer alır. Flamingolar çevrenin fenotipi nasıl etkilediğinin klasik bir örneğidir. Canlı pembe olmasıyla ünlü olsa da, doğal renkleri beyazdır – pembe renge diyetlerindeki organizmalardaki pigmentler neden olur.

fenotip ornekleri
Fenotip Örnekleri

İkinci bir örnek bireyin ten rengidir. Genlerimiz, ürettiğimiz melanin miktarını ve türünü kontrol eder, ancak güneşli iklimlerde UV ışığına maruz kalmak, mevcut melaninin koyulaşmasına neden olur ve artan melanogenezi ve böylece daha koyu cildi teşvik eder.

Fenotip Nedir?

Fenotip: Bir organizmanın gözlemlenebilir özelliklerine fenotip denir.

Fenotipiniz gerçek fiziksel özelliklerinizin bir tanımıdır. Bu, boyunuz ve göz renginiz gibi basit görünür özelliklerle, aynı zamanda genel sağlığınızı, hastalık geçmişinizi ve hatta davranışınızı ve genel eğiliminizi içerir. Kolayca kilo alıyor musun? Endişeli veya sakin misin? Kedileri sever misin? Bunların hepsi kendinizi dünyaya sunma yollarınızdır ve bu nedenle fenotipler olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tüm fenotipler genotipinizin doğrudan bir sonucu değildir; kedilere olan kişisel eğiliminizin, varsayımsal bir kedi meraklısı genindeki bir mutasyondan ziyade, evcil hayvanlarla olan deneyiminizin sonucudur.

Fenotip Örnekleri:

  • Göz rengi
  • Saç rengi
  • Yükseklik
  • Sesinizin sesi
  • Bazı hastalık türleri
  • Bir kuş gagasının boyutu
  • Tilki kuyruğunun uzunluğu
  • Bir kedi üzerinde çizgili renk
  • Bir köpeğin sırtındaki lekelerin boyutu ve şekli
  • Bireyin ayakkabı numarası

Genotip

Genotip, sadece belirli bir organizmanın DNA’sında alellerin taşındığı anlamına gelir. Basit gözlemle belirlenemez; biyolojik test gerektirir. Genotip, bir organizmanın ebeveynlerinden miras alınır ve onunla ilgili tüm genetik bilgileri ifade eder.

Genotip Nedir?

Genotip, bir hücrenin, organizmanın veya bireyin genetik yapısının, bu hücrenin, organizmanın veya bireyin spesifik bir özelliğini belirleyen DNA dizisine genotip denir.

DNA’mızda belirli bir özellikten sorumlu olan genler kümesine genotip denir.

Bir organizmanın sahip olduğu genlere genotip denir.

DNA’mızda belirli bir özellikten sorumlu olan genler kümesidir.

Genotip Örnekleri

Uzunluk

Bir bireyin bu genleri için birçok (T) vardır ve kısa çeşitlilik vardır. T ve s’ye alel denir. Bunların kombinasyonu uzunluğu belirler. Eğer T, dört olası kombinasyondan ikisinin (Ts, ss, TT, sT) baskın olduğu düşünülürse, bireyin saf ırk olduğu ve T genetik bilgisinin yüksekliğini taşıdığı belirlenir. Sonuç olarak, yavruların kısa olma olasılığı 4’te 1’dir.

Çilli veya çilsiz olmak

Yine ebeveynden çocuğa geçen bilgiler genotipin hücresinde taşınır. Hangi genotip baskın hale gelirse, çocuğun çilli olup olmadığını belirler.

Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı özelliği baskın ebeveynden çocuğa geçerse, çocuğun laktoz intoleransı olma olasılığı son derece yüksektir.

Fenotip Genotip Tablosu

Tablo-1GenotipFenotip
Tanım DNA’mızda belirli bir özellikten sorumlu olan genler kümesiBir organizmanın gözlemlenebilir özellikleri
GözlemTüm genom dizeleme gibi genotipleme teknikleriBir organizmanın dışsal özelliklerini gözlemleme
Etki?Bir organizmanın sahip olduğu gen dizileriGenotip, PLUS epigenetiği ve çevresel faktörler
Miras?EvetHayır
ÖrnekGöz rengini kodlayan genlerKahverengi gözlü bir birey

Fenotip ve Genotip Arasındaki Farklar

Fenotip genotipten etkilenir, genotip fenotip ile aynı (eşit, denk) değildir.

Fenotipi gözlemlemek basittir. Bir organizmanın dışsal özelliklerine bakar ve onlar hakkında sonuçlar çıkarırız. Bununla birlikte, genotipi gözlemlemek biraz daha karmaşıktır.

Genotipleme, bir bireyin genotipindeki farklılıkların biyolojik analizler kullanılarak analiz edildiği süreçtir. Elde edilen veriler daha sonra ya ikinci bir bireyin analizleri veya bir herhangi bir veri ile karşılaştırılabilir.

Takip Et
Bildir
guest
1 Yorum
En Yeniler
En Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Oğuz
Oğuz
Ziyaretçi
1 ay önce

Teşekkürler! ♥