İstanbul’a Giriş Çıkış Yasağı Ne Zaman Bitiyor?

seyahat yasagi ne zaman bitiyor
Haberler

Koronavirüs’ün en etkili olduğu şehirlerden İstanbul’a giriş çıkış yasağı koronavirüs önlemleri kapsamında devam etmekte. Peki İstanbul’a giriş çıkış ne zaman serbest olacak? İstanbul için seyahat yasağı ne zaman kalkıyor?

İstanbul’a giriş çıkış yasağı uzatıldı.

İstanbul için verilen ilk yasak tarihi olan 19 Mayıs 2020 idi. Yeni alınan karar doğrultusunda bu tarih uzatıldı.

İstanbul için 3 Haziran’a kadar giriş çıkış yasağı getirildi.

İstanbul dışına nasıl çıkarım?

Seyahat belgesi alarak İstanbul dışına çıkabilirsiniz. Seyahat belgesini e-devlet üzerinden alabilirsiniz.

E-devletten Seyahat Belgesi Almak İçin Tıklayın

Peki seyahat belgesi kimlere verilir?

Vali Yerlikaya yaptığı paylaşımda madde madde sıralayarak şu ifadeleri kullandı:

  • Seyahat İzin Belgesi ile İstanbul’a giriş ve çıkışına izin verilecekler:
  • 1) Tedavi olduğu hastaneden taburcu olmuş ve ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olanlar,
  • 2) Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının cenazesine katılmak için seyahat edecek olanlar, Ölüm nedeni COVİD 19 olanlar hariç olmak üzere cenaze nakil işlemine refakat edecekler (en fazla 4 kişiye),
  • 3) İstanbul’a son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp, ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başka bir belge ile ibraz edenler),
  • 4) Ceza infaz kurumlarından salıverilenler,
  • 5) Yurtdışından geldikten sonra yerleştirildikleri öğrenci yurtlarından 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolanlar, Kaymakamlıklar tarafından oluşturulan “Seyahat İzin Kurullarından” seyahat izin belgesi alabilirler.

Seyahat İzin Belgesinden Muaf Olanlar

Söz konusu kısıtlamanın ilçe kaymakamlıklarında oluşturulan “Seyahat İzin Kurulları”nca düzenlenecek seyahat izin belgesi istisnaları şunlar:

  • Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
  • Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için seyahat edecek olan,
  • Ölüm nedeni Kovit-19 olanlar hariç olmak üzere cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişiye),
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
  • Askerlik hizmetini tamamlayarak ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
  • Ceza infaz kurumlarından salıverilen,
  • Yurt dışından geldikten sonra yerleştirildikleri KYK’ye ait yurtlarda 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolanlar, durumlarını belgeledikleri taktirde istisna tutulacaklar.

Seyahat İzin Belgesi E-devletten Nasıl Alınır?

  • E-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapın.
  • Başvurunuz Seyahat İzin Kuruluna iletilecek ve kurul tarafından değerlendirmeye alınacaktır.
  • Değerlendirme sonucunda başvuru sahiplerine “Başvurunuz kabul edilmiştir.” veya “Başvurunuz ret edilmiştir.” şeklinde SMS üzerinden bildirim yapılacak.
  • Başvurusu kabul edilen vatandaşlar, otogat ve havaalanlarında oluşturulan Başvuru Masalarından TC kimlik numarası ile doğrulamaları yaptıktan sonra kabul edilecek.

Cumhurbaşkanlığı: Seyahat belgesi başvuruları e-devlet üzerinden alınabilir. Sonuçlar kısa mesaj ile gönderilecek

Kimler Seyahat İzin Belgesi Alabilir?

“Seyahat İzin Belgesi”nden faydalanabilecekler tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ve son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan kişiler olarak belirlendi. Ayrıca üretim ve tedarik süreçleri içerisinde yer aldığını ilgili meslek odalarından belgelendirenler ve üst düzey kamu görevlileri ile kamu hizmeti yürütenlerin de seyahat kısıtlaması olamayacak.

ALO 199 İle Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat İzin Belgesi valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan kurullardan alınabiliyor. Ayrıca isteyenler elektronik ortamda da başvuru yapabiliyor. Öncelikle şehirlerarası seyahat için bir sebebinizin olması gerekiyor.

Tedavi ihtiyacı nedeniyle doktor kararıyla sevk edilenler,
Birinci dereceden yakını vefat edenler ya da ağır hastalığı olanlar,
Son 15 gün içerisinde geldiği yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar
Askerlik terhisi olanlar ya da yurt dışı dönüşü karantina süresini dolduranlar
6009 sayılı genelgeye göre geçerli sebeplerle belgelerini ibraz edenler, otobüsle ya da özel aracıyla seyahat edebilme hakkına sahip olacak. Ayrıca kamu görevi olanlar ya da yaptığı iş nedeniyle seyahat etmek zorunda kalanlar da ilgili meslek odalarından yazı alarak bu belge için başvurabilir. Seyahat İzin Belgesi’ni ilçe kaymakamlıklardan ya da Alo 199 Çağrı Merkezi’ni arayarak alabilerler. Belgeyi almanın en kolay yolu ise elektronik ortamda işlem yapmak.

E-devletten Seyahat Belgesi Almak İçin Tıklayın!

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör