Sodanın Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı?

sodanın faydaları
Sağlık Köşesi

Soda yani maden suyunun sağlık için faydalı etkileri olduğunu herkes biliyor. Sodada bulunan mineraller insan sağlığına iyi gelir. Türkiye’de maden suyu çok miktarda bulunmaktadır. Soda cilde faydalıdır. Cilt güzelliği için çantalar dolusu para harcamaya gerek yok, maden suyu ,soda cilt için doğal mucize gibidir isteyenler maden suyunun cilt maskesi olarak değerlendirebilir. Bu sayede hücreler yenilenecek, tıkanmış gözenekler açılacak ve cildiniz rahatlayacaktır. Maden suyunun bir diğer önemli faydası ise kemiklere, yapısında bulunan kalsiyum oranı ile kemikler için etkilidir.

Sodanın Faydaları

  • Sinirlerdeki etkinliği artırır.
  • Kan basıncını dengeleyici özelliği vardır.
  • Kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
  • Damarlardaki toksin birikimin önüne geçer.
  • Kemik gelişiminde önemli etkisi vardır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Zihin açıcı ve kronik yorgunluğu azaltıcı etkisi vardır.
  • Asit toksinlerinin artmasını engelleyip var olanları idrar yoluyla atar.

Çocuklar için maden suyu faydalı mı?

Fazla olmamak kaydıyla gelişim dönemindeki çocuklar için maden suyu içmek faydalı, aşırıya kaaçılmadığı takdirde sodada bulunan kalsiyum ve mineral çocuğun gelişimine olumlu etki eder. Günde bir bardak içmesinde sakınca yoktur.

Yaşlılar için soda iyi mi?

Maden suyunun yaşlılar için de faydalı olduğu söylenebilir, yaşlandıkça hücrelerin de yaşlandığı biliniyor bu nedenle kemik ve hücre yapısı için faydalı olan soda, yaşlılara da iyi gelecektir. Günde 1 şişe maden suyu içmek yaşlılara zihinsel faydalar sağlar.

Sodanın ve maden suyunun faydalı etkilerinden bahsettik pek çok insan sodanın faydalı olduğunu bilir fakat sodanın fazla tüketildiğinde zararlı etkileri olduğunu bilmek gerekir. Peki nedir sodanın zararları, maden suyunun zararlı etkilerine bir göz atalım.

Sodanın böbreklere etkisi

Fazla maden suyu tüketimi böbrek taşı oluşmasına neden olabilir, normalde günde 1 şişe maden suyu içmek böbreklere iyi gelir fakat fazla tüketildiğinde böbreğin hantallaşmasına yol açar. Günde 1 veya 2 şişe soda içmenin zararı yoktur.

Sodanın Mideye Etkisi

Pek çok insan yemeklerden sonra maden suyu içer. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Bu nedenle sodanın mideye iyi geldiğini söyleyebiliriz. Midesi çok hassas olanlar ve soda içtiğinde rahatsızlık hissedenler dikkat etmelidir. Onun dışında soda mideye iyi gelir. Fazla tüketmek mide için de iyi değildir.

Sodanın zararları

  • Fazla maden suyu tüketimi böbrek taşına sebep olur.
  • Soda sindirimi kolaylaştırır fakat fazla tüketimi zarar verebilir.
  • Meyveli soda içerisinde yapay tatlandırıcılar bulunduğu için kanser riski vardır.
  • Meyveli soda yapay tatlandırıcı sebebiyle pankreas kanserine sebep olabiliyor.
  • Günde 1-2 adetten fazla meyveli soda tüketimi içindeki yapay tatlandırıcılar sebebiyle zararlı olarak görülmektedir.
meyveli sodanin zararlari
meyveli sodanın zararları

Şimdilerde sade sodadan daha çok meyveli soda tüketilmektedir, meyveli soda içerisinde yapay tatlandırıcılar bulunduğu için fazla tüketildiğinde kanser riski bulundurmaktadır. Bu nedenle meyveli soda yerine doğal maden suyu tercih edilmelidir, meyveli sodayı tercih edenler günde bir taneden fazla içmemelidir ve bunun ileride sağlık problemlerine, pankreas kanserine yol açabileceğini de bilmeliler. Sadece meyveli soda değil, normal sodayı da aşırı tüketince pankreas kanseri riski olduğu uzmanlarca yapılan araştırmalar sonucu belirtilmiştir. Meyveli sodada ek olarak yapay tatlandırıcı olduğu için daha fazla zararlı olabiliyor.

Son söz yerine

Son söz olarak tekrar belirtelim soda günlük tüketilebilir, bunda bir sakınca yok fakat günde iki şişeden fazla tüketmeyin, mümkünse meyveli soda yerine doğal maden suyunu tercih edin bu daha sağlıklı olacaktır her şeyin olduğu gibi sodanın da fazlası zararlıdır.

Sodanın faydaları, sodanın zararları, soda neye iyi gelir, soda mideye iyi gelir mi, sodanın mideye etkisi, soda kanser yapar mı, soda içmenin faydaları ve zararları, sodanın sağlığa etkileri hakkında bilgilendirme yaptık. Sağlıkla kalın.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör