Merhaba Zeynep Arslan, …
Bu soruda, ani gelişen afetler arasında yer almayan bir seçeneği bulmamız gerekiyor. Ani gelişen afetler, genellikle aniden meydana gelen ve öncesinde yeterince önleyici tedbirlerin alınamadığı olaylardır. Şimdi her bir seçeneği inceleyelim.
A) Çığ
Çığ, ani bir şekilde meydana gelen ve genellikle kar kütlelerinin düşmesiyle oluşan bir doğa olayıdır. Bu nedenle ani gelişen afetler arasında yer alır.
B) Deprem
Deprem, yer kabuğundaki ani hareketler sonucu oluşan bir olaydır ve aniden gerçekleşir. Dolayısıyla, ani gelişen afetler arasında yer alır.
C) Heyelan
Heyelan, toprak ve taşların yer çekimi etkisiyle aniden kaymasıdır. Bu da ani bir olaydır ve ani gelişen afetler arasında sayılabilir.
D) Erozyon
Erozyon, toprak ve taşların rüzgar veya su etkisiyle yavaş yavaş aşındığı bir süreçtir. Bu nedenle, ani gelişen afetler arasında yer almaz.
E) Sel ve su taşkın
Sel ve su taşkınları, genellikle ani bir şekilde meydana gelen ve büyük zararlar verebilen olaylardır. Bu nedenle, ani gelişen afetler arasında yer alır.
Sonuç olarak, ani gelişen afetler arasında yer almayan seçenek D) Erozyon
'dur.
Doğru cevap: D