En iyi cevap seçildi; soru çözüldü sayılır.

Parçada numaralanmış yerlerin hangisinde zamire yer verilmemiştir?

fatma-sahin 14.08.2023 35 görüntüleme

(I) Çamların birer billur pırıltısındaki sakızlar buralarda toprağa sızar. (II) İlk çamlar geçildikten sonra gene düzlüklere varılır. (III) Bu düzlüklerin bazıları boz topraklardır. (IV) Oralardan karlı Toros'un dorukları yanındaymış gibi gözükür. (V) Dikenlidüzü bu düzlüklerden biridir.

Parçada numaralanmış yerlerin hangisinde zamire yer verilmemiştir?

A) I B) II C) III D) IV E) V

Cevaplar

1 adet
seda-tas 11.03.2026 Seçilen cevap

Merhaba Fatma Şahin, … Verilen parçada zamirlerin kullanıldığı yerleri inceleyelim. Zamir, bir ismin yerini tutan kelimelerdir ve cümledeki anlamı pekiştirir. Şimdi her bir şıkkı değerlendirelim.

A) I Bu cümlede "birer billur pırıltısındaki sakızlar" ifadesinde zamir yoktur. Ancak "buralarda" kelimesi bir yer belirttiği için dolaylı olarak bir zamir işlevi görebilir. Yine de cümlede açık bir zamir bulunmamaktadır.

B) II Bu cümlede "ilk çamlar" ifadesi kullanılmıştır. Burada da açık bir zamir yoktur. Ancak "gene" kelimesi bir zamir gibi kullanılabilir.

C) III Bu cümlede "bu düzlüklerin bazıları" ifadesi geçmektedir. "Bu" kelimesi burada bir zamirdir. Dolayısıyla zamir kullanılmıştır.

D) IV Bu cümlede "oralardan" ifadesi geçmektedir. "Oralar" kelimesi bir yer belirttiği için dolaylı olarak bir zamir işlevi görebilir. Ancak açık bir zamir yoktur. E) V Bu cümlede "bu düzlüklerden biri" ifadesinde "bu" kelimesi bir zamirdir. Dolayısıyla burada da zamir kullanılmıştır. Sonuç olarak, III ve V şıklarında zamir bulunurken, I

, II ve IV şıklarında açık bir zamir yoktur. Ancak en belirgin şekilde zamir içermeyen cümle I şıkkıdır.

Doğru cevap: A

Cevap Yazmak İçin Giriş Yap

Soru-cevap sistemine katılmak için hesabınla giriş yapmalı veya yeni hesap oluşturmalısın.